Matka kohti kestävää työelämää jatkuu – Työterveyslaitoksen vastuullisuusraportti 2023 on julkaistu

Vastuullisuus on sisäänrakennettu tehtäväämme työhyvinvoinnin kehittäjänä. Missiomme ”Hyvinvointia työstä” ja arvomme "Vaikuttavuus, luotettavuus, kestävyys sekä yhteisöllisyys” antavat meille selkeän vastuullisuusperiaatteen: rakennamme yhdessä kestävää työelämää.
Kaksi naista kävelemässä kadulla
Henkilökuva Anne Linna
Anne Linna
osaamiskeskuksen johtaja

Työterveyslaitos rakentaa sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää työelämää. Toimintamme työterveyden ja työhyvinvoinnin edistämisestä huolehtivana organisaationa kytkeytyy erityisesti sosiaalisesti kestävään kehitykseen.

Perustana YK:n kestävän kehityksen tavoitteet

Vastuullisuusraportissa peilaamme toimintaamme YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Tavoitteiden tarkoituksena on kääntää globaali kehitys uralle, jossa ihmisten hyvinvointi ja ihmisoikeudet, taloudellinen vauraus ja yhteiskuntien vakaus turvataan ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Olemme tunnistaneet näiden 17 tavoitteen joukosta kolme tavoitetta, joihin vaikutamme tutkimuksella ja palveluilla:

 • Terveyttä ja hyvinvointia
 • Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua
 • Vastuullista kuluttamista

Supistimme toimitiloja edelleen

Työterveyslaitoksen hiilijalanjälki vuonna 2023 oli 1 015,7 hiilidioksiditonnia, kun luku vuonna 2022 oli 991,5. Nousua edellisvuoteen verrattuna tuli 2,5 prosenttia. Hiilijalanjäljen kasvua selittää työmatkustamisen, erityisesti lentokilometrien lisääntyminen vuodesta 2022.

Hiilijalanjälkemme vuonna 2023 oli 1 015,7 hiilidioksiditonnia.

Kiinteistöjen energiankulutus muodostaa valtaosan laitoksen hiilijalanjäljestä. Omistamme yhden kiinteistön Helsingissä ja olemme vuokralla viidessä kiinteistössä ympäri Suomea. Aiemmin toteutetut tilatehokkuuden parantamistoimet ja henkilökunnan työskentely etänä ovat pienentäneet energian ominaiskulutusta aiempiin vuosiin verrattuna.

Koronapandemian jälkeen etätyön osuus on meillä Työterveyslaitoksessakin kasvanut merkittävästi, joten tilankäytön tehostaminen on ollut tarpeellista edelleen. Supistimme vuoden 2023 alussa Tampereen toimipisteen tilojen pinta-alaa 23 prosenttia. Myös Turun toimipistettä pienennettiin 33 prosenttiin. 

Toimintamme toi positiivisia vaikutuksia yhteiskuntaan

Vastuullisuusraportissamme esittelemme hiilijalanjälkemme lisäksi kädenjälkiämme, toimintamme positiivisia vaikutuksia yhteiskuntaan ja ympäristöön. Vuonna 2023 kädenjälkiämme olivat esimerkiksi:

 • Vastuullinen työlääketieteen potilastoiminta työkyvyn parhaaksi
 • Mielenterveyden työkalupakki
 • Nuorten työntekijöiden työhyvinvoinnin tukeminen
 • Ennaltaehkäisevä työterveyshuollon kehittäminen
 • Alustatyön reiluuden edistäminen
 • Työ Kestävyyspaneelissa
 • Työturvallisuuden nolla-ajattelun edistäminen
 • Terveellisten ja turvallisten työympäristöjen varmistaminen
 • Työympäristöjen kokonaiskestävyyden mallin rakentaminen
 • Monipaikkaista työtä tukevien toimintamallien kehittäminen

Julkaisemme strategisen vastuullisuusohjelman

Päivitimme kuluneena vuonna vastuullisuuden linjauksiamme ja laadimme myöhemmin tänä vuonna julkaistavan strategisen vastuullisuusohjelman. Tavoitteemme on huomioida vieläkin paremmin kestävän kehityksen ja vastuullisen toiminnan periaatteet kaikissa toiminnoissamme.

Haluamme toimia esimerkkinä valtionhallinnossa uudistuvan vastuullisuusraportoinnin toteuttajana, kertoo johtaja Anne Linna Työterveyslaitoksesta. 

Loppuvuodesta aloitimme Green Office -ympäristösertifikaatin tavoittelun ja valmistelimme vastuullisuustyön sidosryhmäkyselyä. Kysely toteutettiin keväällä 2024 Työterveyslaitoksen henkilökunnalle, avainasiakkaille, alihankkijoille sekä muille strategisille yhteistyökumppaneille. Sidosryhmäkysely yhdessä olennaisuusarvioinnin kanssa toimii perustana tulevien vuosien vastuullisuustyölle ja CSRD-raportoinnille.  

Tänä vuonna julkaisemme uuden vastuullisuusohjelmamme ja jatkamme jokapäiväistä työtämme kestävän työelämän rakentamiseksi. Yksi vuoden 2024 tavoitteistamme on kehittää vastuullisuusviestintäämme aktiivisemmaksi. Jatkossa löydät vastuullisuustekojamme uudelta verkkosivultamme ttl.fi/vastuullisuus.

Tutustu myös

Lisätietoja

 • Anne Linna, johtaja, Työterveyslaitos, p. 030 474 7538, anne.linna [at] ttl.fi (anne[dot]linna[at]ttl[dot]fi) 

Jaa sisältö somessa!