Työterveyslaitos menestyi kansainvälisellä rakennusmateriaalien emissiotestauksen vertailukierroksella

Työterveyslaitoksen laboratorio menestyi erinomaisesti kansainvälisellä rakennusmateriaalien emissiotestauksen GEV Round Robin Test 2023 -vertailukierroksella. Laboratorio tarjoaa monipuolisia analyysi- ja testauspalveluja materiaalinäytteille.
Kuvituskuva.
Aku Helin
Aku Helin
erityisasiantuntija

Vertailukierrokselle osallistuneille laboratoriolle toimitettiin kolme rakennusmateriaalinäytettä, joista kerättiin emissionäytteet järjestäjän ohjeiden mukaisesti. Materiaalinäytteet olivat parkettiliima, parkettilakka ja tasoite. Näytteet kerättiin standardeja ISO 16000-9 ja EN 16516 soveltavalla kammiotekniikalla ja analysoitiin akkreditoiduilla analyysimenetelmillä.

Vertailukierroksen järjesti GEV (Association for Emission-controlled Installation Materials e.V.). GEV organisoi ja myöntää kansainvälisesti tunnettuja EMICODE® rakennusmateriaalien emissioluokitusmerkintöjä.

Kansainväliset vertailukierrokset ovat olennainen osa laboratorioiden laadunvalvontaa ja -tarkkailua.

– Laboratoriomme täytti kriteerit ja sille myönnettiin sertifikaatti rakennusmateriaalien emissiotestauksesta. Vaikka Työterveyslaitos ei toistaiseksi suorita EMICODE-testauksia, sertifikaatti lisää tarjoamiemme testauspalvelujen luotettavuutta, erityisasiantuntija Aku Helin Työterveyslaitoksesta sanoo.

Laboratorio tarjoaa monipuolisia analyysi- ja testauspalveluja materiaalinäytteille

Työterveyslaitoksen laboratoriossa tehdään suomalaista M1-luokitusta varten vaadittuja rakennusmateriaalien päästötestauksia. M1-luokitustestaukseen kuuluvat haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC), formaldehydin ja ammoniakin päästöjen määritys ja materiaalien hajun hyväksyttävyyden testaus. Luokitusmerkki M1 siis kertoo, että rakennusmateriaali ei haise ja se on tutkitusti vähäpäästöinen.

M1-luokituksen myöntää Rakennustieto Oy. Työterveyslaitos kuuluu Rakennustieto Oy:n hyväksymiin testauslaboratorioihin.

Eri päästöluokitusten vaatimat testaukset ovat mittausteknisesti ottaen vertailukelpoisia tai vähintään yhteensopivia keskenään. EMICODE- ja M1-päästöluokitustestaukset ovat teknisesti samankaltaisia keskenään, mutta yksityiskohdissa ja vaatimuksissa on eroja.

– Työterveyslaitos suorittaa M1-päästöluokitustestauksia, sillä ne on kansallisella tasolla todettu riittäväksi rakennusmateriaalien testauksien osalta, Aku Helin sanoo.

Tutustu myös

Lisätiedot

  • erityisasiantuntija Aku Helin, Työterveyslaitos, 050 571 0993, aku.helin [at] ttl.fi (aku[dot]helin[at]ttl[dot]fi)

Avainsanat

Jaa sisältö somessa!