7 kultaista sääntöä turvalliseen ja terveelliseen työhön

Terveelliset työolot tukevat tervettä liiketoimintaa. Miten työnantajat, johto ja esihenkilöt voivat varmistaa, että oma organisaatio on matkalla oikeaan suuntaan? Kansainvälinen nolla-ajattelun opas julkaistiin suomeksi Työterveyslaitoksen toteuttamana.
-

Oppaassa esitellään Vision Zeron (nolla-ajattelun) ennakoivan turvallisuuskulttuurin malli, jossa turvallisuus, terveys ja hyvinvointi yhdistyvät kaikilla työnteon tasoilla. Oppaan on julkaissut Kansainvälinen sosiaaliturvayhdistys ry ISSA ja suomeksi toimittanut Työterveyslaitos.

– Jatkuva kehittäminen vaatii työkaluja ja yhteistyötä työpaikalla. Opas tarjoaa pohjan yhteiselle arvioinnille ja käytännön tekemiselle, sanoo työturvallisuusyksikön johtaja Tommi Alanko Työterveyslaitoksesta.

Nolla-ajattelun 7 kultaista sääntöä

Nolla-ajattelun malli on joustava, joten se sopii turvallisuuden, terveyden tai työhyvinvoinnin kehittämiseen työpaikan tilanteesta riippumatta.

  1. Ota johtajuus – osoita sitoutumista
  2. Tunnista vaarat – hallitse riskit
  3. Määritä tavoitteet – tee parannustoimenpiteet
  4. Varmista turvallinen ja terveellinen työpaikka hyvällä organisoinnilla
  5. Varmista koneiden, laitteiden ja työympäristön turvallisuus
  6. Kehitä osaamista ja pätevyyksiä
  7. Investoi ihmisiin – motivoi osallistamalla

Miten opasta käytetään?

Jokainen kultainen sääntö ja sen periaatteet esitellään oppaassa lyhyesti. Jokaisella säännöllä on lisäksi tiivis tarkistuslista.

Tarkistuslistan avulla työpaikan edustajat voivat nopeasti arvioida, mitkä seitsemästä kultaisesta säännöstä toteutuvat omassa organisaatiossa, missä on vielä parantamisen varaa ja mitä kannattaa kehittää.

– Tämä ei ole yhden maan tai toimijan juttu. Kansainvälinen yhteistyö antaa mahdollisuuksia jakaa kokemuksia ja oppia toisilta, miten työturvallisuutta voi jatkuvasti kehittää, sanoo Tommi Alanko, joka avaa perjantain webinaarin.

Lisätiedot

  • Tommi Alanko, johtaja, työturvallisuus, Työterveyslaitos, puh. 040 719 2521, sähköposti tommi.alanko [at] ttl.fi (tommi[dot]alanko[at]ttl[dot]fi)

Tutustu

Jaa sisältö somessa!