Syöpävaaraa aiheuttavien altistumisten ilmoittaminen helpottuu – ASA-ilmoitukset voi nyt tehdä verkossa

Työterveyslaitos on avannut uuden ilmoitusjärjestelmän, jonka kautta työpaikat voivat ilmoittaa syöpävaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille sekä perimää vaurioittaville aineille altistuneet työntekijät ASA-rekisteriin. Digitaalinen ilmoitusjärjestelmä helpottaa lakisääteisen ilmoitusvelvollisuuden täyttämistä. Ilmoitusvelvollisuus altistumisista ASA-rekisteriin perustuu lakiin.
Rakennustyöntekijä verkkoaitauksessa.
Sanni Uuksulainen
Sanni Uuksulainen
vanhempi asiantuntija

Työnantajat organisoivat ASA-ilmoituksen tekemisen käytännössä nimeämällä tehtävään sopivan henkilön. Työnantaja voi hyödyntää työterveyshuollon ja työhygienian asiantuntijoita altistuvien työntekijöiden tunnistamisessa ja altistumisen arvioinnissa. 

Ohjeita ilmoittajille 

Jos et ole vielä jättänyt vuotta 2021 koskevaa ASA-ilmoitusta, voit tehdä ilmoituksen järjestelmän kautta. Täältä pääset ohjeisiin ja tekemään ilmoituksen.  

Pääset järjestelmään vain, jos sinulla on valtuudet tehdä ilmoitus. Hanki ensin tarvittavat suomi.fi-valtuudet. Sivuilta löytyvät ohjeet ja linkit valtuuden hakemiseen. Jos edustamasi työpaikan tulee hakea valtuuksia viranomaisvaltuutuksen kautta, huomioi että valtuuksien myöntäminen voi kestää tällä hetkellä 2–3 viikkoa. 

Kun valtuutesi on kunnossa, pääset suomi.fi-tunnistautumisen avulla järjestelmään. Palvelussa pääset lataamaan edellisen vuoden ilmoitustietoja Excel-pohjalle, johon voit täydentää ilmoitusvuoden tiedot. Täydennetty Excel-ilmoitus palautetaan saman järjestelmän kautta ASA-rekisteriin. Lisäohjeita ilmoituksen täyttämiseen löytyy täältä. 

Viime vuoden ilmoitusten määräaika lähestyy 

Vuotta 2021 koskevat ilmoitukset on tehtävä viimeistään 31.3. 2022. ASA-rekisteri perustuu lakiin syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien luettelosta ja rekisteristä, joka uudistui vuonna 2020 (452/2020). Laki velvoittaa työnantajan selvittämään, onko työpaikalla käytössä ilmoitusvelvollisia aineita tai menetelmiä. ASA-rekisteriin ilmoitetaan vain työsuhteiset työntekijät, joiden on arvioitu altistuvan ja joiden altistumisen kriteerit täyttyvät. 

ASA-ilmoittajille tehtyjä ohjeita on päivitetty ja ne on koottu tänne. 

Lakimuutosta edeltävää, koottua ASA-rekisteritietoa kerättiin Työterveyslaitoksen Työelämätieto-palveluun. Lakimuutoksen myötä ASA-rekisteriin ilmoitettavien aineiden määritelmä on muuttunut, ja uuden lain mukaista tietoa kertyy rekisteriin vasta vuodesta 2020 alkaen. Tätä rekisteritietoa koostetaan Työelämätieto-palveluun myöhemmin. 

Lisätiedot 

  • Sanni Uuksulainen, vanhempi asiantuntija, puh. 046 850 5132, sanni.uuksulainen [at] ttl.fi (sanni[dot]uuksulainen[at]ttl[dot]fi) 

Jaa sisältö somessa!