Verkkokoulutukset lääkäreille ja sote-johtajille vahvistavat työkyvyn tuen osaamista

Työterveyslaitoksen verkkosivuilla on julkaistu sosiaali- ja terveysalan johtajille ja esihenkilöille ja perusterveydenhuollossa toimiville lääkäreille suunnatut verkkokoulutukset. Avoimesti saatavilla olevat koulutukset vahvistavat työkyvyn ja työllistymisen tuen osaamista muutosten keskellä.
Kuvituskuva
Julia Anttilainen
Julia Anttilainen
tutkija
Henkilökuva Mari Haverinen
Mari Haverinen
erityisasiantuntija

Muutoksessa olevassa sote-palvelujärjestelmässä tarvitaan rakenteita ja resursseja ammattilaisten väliselle yhteistyölle.

Työterveyslaitos julkaisee kaksi työkyvyn tuen osaamisen vahvistamiseen keskittyvää avointa verkkokoulutusta. Itsenäisesti opiskeltavat Työkyvyn tuen johtaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa -koulutus ja Lääkäri työkykyä tukemassa -koulutus ovat maksutta saatavilla.      

Työkyvyn tuen johtaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa

Sote-keskusten johtajille ja esihenkilöille tarkoitettu koulutus auttaa ymmärtämään monialaisen yhteistyön merkityksen johtamisen näkökulmasta. 

− Monialaisen yhteistyön johtaminen on todella tärkeää asiakkaan sujuvien palvelupolkujen kannalta. Johtamisella mahdollistetaan ja tuetaan yhteistyötä verkostoissa sekä varmistetaan tarvittava osaaminen, projektipäällikkö ja tutkija Julia Anttilainen Työterveyslaitoksesta sanoo. 

Koulutuksessa keskeistä on myös oman henkilöstön työkyvyn tukeminen ja ylläpitäminen alan veto- ja pitovoiman vahvistamiseksi. Koulutus antaa tietoa ja tukea työkykyjohtamiseen muutosten keskellä.

Lääkäri työkykyä tukemassa

Lääkäreille suunnatun koulutuksen keskeinen viesti on, että työkyvyn arviointia ja tukemista ei tarvitse tehdä yksin. Koulutuksessa muun muassa tunnistetaan oma käsitys työkyvystä, sen vaikutukset työkyvyn tuen prosesseihin ja ymmärretään  lääkärin rooli osana monialaista palvelujärjestelmää. 

Koulutusta voi myös hyödyntää käsikirjamaisesti asiakastyön tukena. Koulutuksen pilotointiin osallistuneet lääkärit pitivät tärkeänä mahdollisuutta perehtyä materiaaliin omassa tahdissa ja itselle sopivana aikana.

Koulutuksille selkeä tarve

Koulutukset on kehitetty monialaisesti yhdessä työkyvyn ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden kanssa. Sisältöjä on kehitetty arvioinnin ja saadun palautteen pohjalta. Koulutuksille nähtiin pilotoinneissa selkeä tarve. 

− Koulutukset soveltuvat uusien esihenkilöiden tai lääkärien perehdytykseen. Ne toimivat myös jatkeena esimerkiksi työkykykoordinaattorikoulutukselle tai sosiaali- ja terveysalan johtamisen ja yleislääketieteen opintojen yhteyteen, Julia Anttilainen sanoo. 

Koulutukset on toteutettu Työkykyohjelman laajennus -hankkeessa osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Koulutusten kehittämisessä on hyödynnetty jo aiemmin julkaistua Työkyvyn tuki -koulutusta. 

Tutustu koulutuksiin

Tutustu myös 

Lisätiedot 

Projektipäällikkö, tutkija Julia Anttilainen, julia.anttilainen [at] ttl.fi, p. 0304742979, Työterveyslaitos  
Erityisasiantuntija Mari Haverinen, mari.haverinen [at] ttl.fi, p. 0304742064, Työterveyslaitos
 

Jaa sisältö somessa!