3. Terveellisten elintapojen edistäminen

Terveelliset elintavat tukevat työssä jaksamista, vireystilan ylläpitämistä ja liikenneturvallisuutta. Terveelliset elintavat auttavat myös ehkäisemään kuljetusalalla työskentelevillä tyypillisimmin esiintyviä terveydellisiä riskitekijöitä kuten ylipainoa ja lihavuutta, vähäistä liikkumista ja tupakointia, ja samalla näihin liittyviä sairauksia (esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, uniapnea).

Fyysinen aktiivisuus

  • Ammattikuljettajalle hyvä fyysinen kunto on erityisen tärkeä, sillä vaihtelevat ja pitkät työajat, pitkäaikainen istuminen sekä työhön liittyvä taakkojen käsittely kuormittavat kehoa.
  • Hyväkuntoinen kuljettaja selviytyy paremmin työpäivän aikaisesta kuormituksesta ja myös palautuminen on tehokkaampaa.
  • Fyysistä aktiivisuutta edistämällä voidaan vaikuttaa myös sydän- ja verisuonisairauksien sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien riskitekijöihin (esimerkiksi ylipaino, kohonnut verenpaine ja kolesteroli, heikentynyt lihasvoima) sekä ehkäistä ennenaikaista eläköitymistä.

Terveellinen syöminen

Ammattikuljettajien työvuoronaikainen ruokailu

  • edistää vireyttä,
  • tarjoaa mahdollisuuden palautumiseen työvuoron lomassa ja
  • tukee työssä jaksamista.

Kuljettajien ruokailun epäsäännöllisyyteen vaikuttavat esimerkiksi se, että taukojen pitäminen ja taukopaikkojen valinta saattaa jäädä toteutumatta yllättävien muutosten myötä tai taukopaikkojen puutteen vuoksi.

Uni

  • Vuorotyöstä johtuva liian vähäinen uni ja unihäiriöt ovat yleisiä ammattikuljettajien keskuudessa.
  • Ammattikuljettajan unen ja sitä kautta palautumisen edistämiseksi ei ole olemassa mitään yhtä tehokasta keinoa. Siksi on tärkeää valita useampia terveyden edistämisen keinoja, jotka vähentävät altistumista unta häiritseville tekijöille.