Rentoutuminen

Kyky rentoutua on tärkeä osa unen ja vireyden huoltoa.  Rentoutumisella voit vähentää stressiä ja houkutella unta ennen nukkumaanmenoa.   

Suurin osa ihmisistä voi oppia rentoutumaan. Oppimisessa on hyvä ottaa huomioon seuraavia asioita: 

  • Rentoutumista voi verrata mihin tahansa muuhun taitoon, jonka oppimiseen tarvitaan aikaa ja säännöllistä harjoittelua. Myös rentoutumisessa harjoittelu tekee mestarin!

  • Rentoutumisharjoittelun aloittamisvaiheessa on hyvä etukäteen miettiä, missä ja milloin rentoutuu. Varsinkin alussa rentoutuminen vaatii häiriöttömän paikan ja riittävästi aikaa. 

Rentoutusharjoitus

Harjoittele rentoutumista alla olevan äänitteen avulla. Kyseessä on lyhyt lihasrentoutusharjoitus, jossa opit tunnistamaan, miltä jännittyneisyys ja rentoutuneisuus tuntuvat kehossa sekä rentouttamaan kehon lihasryhmä kerrallaan. Harjoittele kerran päivässä viikon ajan ja jatka sitten tarvittaessa. Kun osaat harjoituksen ulkoa, voit tehdä sitä omaan tahtiin ilman äänitettä.

Vihjerentoutus

Kun olet harjoitellut lihasrentoutusharjoitusta jonkin aikaa, esimerkiksi viikon ajan, voit kokeilla jatkoharjoituksena vihjerentoutusta. Vihjerentoutus tarkoittaa sitä, että itselle sanotun vihjeen (esim. rentoudu) ja kehon rentoutumisen välille syntyy harjoittelun myötä yhteys, joka edelleen vahvistuu harjoittelun myötä. Tee vihjerentoutusta muuten samalla tavalla kuin lihasrentoutusta, mutta rentoudu siinä ilman lihasten jännittämisvaihetta pelkästään keskittymällä lihasryhmiin yksi kerrallaan ja toistamalla uloshengityksen aikana sanaa tai lausetta, jonka haluat yhdistää rentoutuneisuuden tilaan.

Harjoittele vihjerentoutusta äänitteen avulla 1–2 kertaa päivässä viikon ajan. Voit tehdä harjoitusta päivällä tai ennen nukkumaanmenoa. Kun osaat harjoituksen ulkoa, voit käyttää sitä myös nukahtamisen apuna vuoteessa. Voit kokeilla harjoituksesta myös lyhyttä versiota, jossa vain keskityt hengitykseesi  ja uloshengityksen aikana sanot mielessäsi sanan tai lauseeseen, jonka olet yhdistänyt rentoutumiseen (esim. rentoudu).