Yleisimmät tuki- ja liikuntaelinvaivat

Joka neljännellä työntekijällä Euroopassa arvioidaan olevan jokin tuki- ja liikuntaelimistön sairaus tai kiputila. Tämä pätee myös meillä Suomessa: selän ja niskan kiputilat ja nivelrikko kuuluvat työntekijöiden tavallisimpiin ja usein pitkäaikaisiin sairauksiin. Ne heikentävät monien työntekijöiden elämänlaatua, toimintakykyä ja työkykyä sekä laskevat työn tuottavuutta.
-

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet myös kuormittavat merkittävässä määrin työterveyshuoltoa ja muuta terveydenhoitoa. Työväestön ikärakenteen vanhetessa näiden sairauksien merkitys edelleen kasvaa. Työpaikoilla kannattaa lisätä panostuksia tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointiin.  

Selkä- ja nivelvaivojen lisäksi myös jänteiden, niiden kiinnityskohtien ja lihasten kiputilat ovat yleisiä, mutta useimmiten ohimeneviä ongelmia. Osteoporoosin esiintyvyys lisääntyy iän myötä. Kroonisia tulehduksellisia sairauksia, kuten nivelreuma tai selkärankareuma, esiintyy työikäisilläkin, mutta ne ovat edellisiin verrattuna harvinaisia.  

Ammattitaudeista yleisimpiin kuuluu toistotyön aiheuttama tenniskyynärpää eli lateraalinen epikondyliitti.  

Tuki- ja liikuntaelimistön kivut esiintyvät monesti usealla alueella samanaikaisesti. Tällainen monikipuisuus on jopa yleisempi tilanne kuin yksittäisen kehonalueen oire. Mitä laaja-alaisempaa kipu on, sitä vahvemmin se heikentää työkykyä.