Hanke

Algoritminen johtaminen ja tekoälypohjaiset järjestelmät sekä niiden työturvallisuuteen ja työterveyteen liittyvät vaikutukset työpaikoilla (ALMA-AI)

Hankkeessa selvitetään algoritmisen johtamisen vaikutuksia työterveyteen ja -turvallisuuteen.
-

Mitä on algoritminen johtaminen?

Algoritmisella johtamisella tarkoitetaan johtamisjärjestelmää, jossa vastuu työvoimaan vaikuttavien päätösten tekemisestä ja toteuttamisesta on annettu algoritmeille, mikä rajoittaa ihmisen osallistumista ja valvontaa työprosessissa.

Työntekijöille algoritmisella johtamisella on useammin kielteisiä kuin myönteisiä vaikutuksia. Hyvällä suunnittelulla kielteisiä vaikutuksia on kuitenkin mahdollista lieventää ja myönteisiä lisätä.

Aikataulu

3/2024–12/2025

Tavoitteet, aineistot ja menetelmät

Hankkeen tavoitteena on tuottaa erityisesti työterveystoimijoille tietoa algoritmisen johtamisen vaikutuksista työterveyteen ja -turvallisuuteen. 

Ensimmäisessä vaiheessa (3–12/2024) analysoidaan algoritmista johtamista käsittelevää kirjallisuutta sekä olemassa olevia aineistoja. Analyysien perusteella laaditaan raportit ja tuloksista viestitään sosiaalisessa mediassa. Lisäksi tuloksia hyödynnetään toisen vaiheen (2025) suunnittelussa.

Tulokset ja vaikuttavuus

Hankkeella on kaksi päätuotosta:

  1. Kirjallisuuskatsaus algoritmisen johtamisen vaikutuksista työterveyteen ja -turvallisuuteen
  2. Raportti algoritmisen johtamisen tilanteesta Euroopassa

Kysy lisää Työterveyslaitoksen osuudesta hankkeessa

Henkilökuva Teppo Valtonen

Teppo Valtonen

kehittämispäällikkö
Sähköpostiosoite
teppo.valtonen [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2625

Rahoittaja

Työterveyslaitos