Tuoreet tiedot työsuojelutarkastuksista päivitetty

Työsuojeluviranomaisen tarkastusten data on päivitetty vuosien 2021 ja 2022 osalta Työelämätieto-palveluun. Aineistoa voi rajata alueen, toimialan, teeman, lainmukaisuusvaatimuksen tai tarkastettavan asian mukaan.
kuvituskuva: kaksi henkilöä keskustelee
Akseli Nurmi
asiantuntija

Työterveyslaitos ja työsuojeluhallinto tiedottavat 9.10.2023

Työterveyslaitoksen ja työsuojeluviranomaisten yhteinen aineistojulkaisu työsuojelutarkastuksista on päivitetty. Aineistossa on yhteensä lähes 130 000 työpaikkatarkastusta, ja se kattaa tarkastukset vuosilta 2017–2022. Tarkastettuja työnantajia on lähes 48 000 ja työpaikkoja yli 79 000.

Tarkastetuista asioista lähes puolet liittyy turvallisuuden johtamiseen ja neljännes fyysiseen ympäristöön. Muita tarkastettavia teemoja ovat työsuhde (16 %), harmaa talous (8 %) ja psyko-sosiaalinen työympäristö (4 %).

Työsuojeluviranomainen tarkastaa kaikkia toimialoja. Tarkastuksia on tehty eniten rakentamisessa, kaupassa ja teollisuudessa. Työnantajille annetut velvoitteet ovat lisääntyneet koronan jälkeen.

– Työpaikoilla on edelleen tehtävää vaarojen tunnistamisessa ja riskien arvioinnissa. Nämä perusasiat ovat ennakointia ja se on kustannustehokas tapa toimia, sanoo työsuojelun vastuualueen johtaja Hanna-Kaisa Rajala Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

On pidettävä mielessä, että työnantaja on päävastuussa siitä, että työ on turvallista ja terveellistä. Työsuojeluvalvonta tukee tässä tehtävässä, hän jatkaa.

Uudet toiminnallisuudet ovat hyödyllisiä medialle ja päättäjille

Työelämätieto-palvelussa voi perehtyä esimerkiksi siihen, miten hyvin suomalaisilla työpaikoilla osataan tunnistaa työn vaarat ja tehdä työhon liittyvien riskien arviointia.

Visualisointien avulla voi tehdä sekä alueellista vertailua että tarkastella tilannetta toimialoittain. Aineiston yhteydessä on julkaistu video, joka ohjeistaa käydään läpi valvontatietojen visualisointia työpaikkojen riskin arvioinnin näkökulmasta.

Valvontatiedot kiinnostavat esimerkiksi mediaa ja päättäjiä. Toivomme, että mahdollisimman moni löytää Työelämätieto-palveluun, sanoo erityisasiantuntija Teija Inkilä sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Työsuojelutarkastukset ja tarkastetut asiat 2017–2022 -aineisto Työelämätieto-palvelussa

Lisätiedot

  • Hanna-Kaisa Rajala, johtaja, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, 044 7159 516, etunimi.sukunimi [at] avi.fi
  • Teija Inkilä, erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö, 0295 163 484, etunimi.sukunimi [at] gov.fi
  • Työelämätieto-palvelu: Akseli Nurmi, asiantuntija, Työterveyslaitos, 050 430 3682, etunimi.sukunimi [at] ttl.fi

Avainsanat

Jaa sisältö somessa!