Työtoimintalähtöinen työpaikkaselvitys auttaa ratkaisemaan työn muutoksen kysymyksiä

Muutoksessa oleva työ voi aiheuttaa kuormitusta, työn sujuvuuden häiriöitä ja työn mielekkyyden hiipumista. Työterveyshuolto pystyy tukemaan työpaikkoja myös näissä moderneissa työkykyhaasteissa, ja yksi keskeinen työkalu on työpaikkaselvitys. Työterveyslaitos on julkaissut työterveyshuollon ammattilaisia varten maksuttoman oppimateriaalin työtoimintalähtöisestä työpaikkaselvityksestä.
Työpaikkaselvityksellä sujuvuutta työhön -valmennus
-
Eija-Maria Gerlander
vanhempi asiantuntija
Hanna Uusitalo
Hanna Uusitalo
erityisasiantuntija
Henkilökuva Soile Seppänen
Soile Seppänen
erikoislääkäri

Miten ratkoa työn muutoksen kysymyksiä työpaikkaselvityksessä? Työterveyshuollon ammattilaisille on tarjolla maksuton oppimateriaali työtoimintalähtöisestä työpaikkaselvityksestä, jossa pureudutaan työn muutoksen aiheuttamaan psykososiaaliseen kuormitukseen ja työn sujuvuuden parantamiseen yhdessä työpaikan kanssa. 

Työtoimintalähtöinen työpaikkaselvitys eroaa tavallisesta työpaikkaselvityksestä niin, että siinä pureudutaan erityisesti sellaiseen psykososiaaliseen kuormitukseen, joka johtuu työprosessien muutoksista, häiriöistä tai epäselvyyksistä.  

– Pelkästään yksittäiseen työntekijään kohdistuvat toimet eivät ole monissa tilanteissa riittäviä. Tarvitaan yhteistä pohdintaa siitä, miten tehdään työtä niin, että kukaan ei uupuisi, sanoo erikoislääkäri Soile Seppänen Työterveyslaitoksesta. 

Työn sujuvuus keskiöön 

Olennaista on, että työterveyshuolto tekee työpaikkaselvityksessä yhteistyötä työpaikan kanssa.  

Työtoimintalähtöisessä työpaikkaselvityksessä syvennytään työn sujuvuuden häiriöihin. Työpaikkaa autetaan löytämään käytännön kehittämistoimia, joilla voidaan vahvistaa työn sujuvuutta ja mielekkyyttä. 

Oppimateriaalia voi käyttää itsenäisessä opiskelussa kuka tahansa työterveyshuollon ammattilainen, kuten työterveyslääkäri, työterveyshoitaja, työterveyspsykologi tai työterveysfysioterapeutti.  

Lisäksi oppimateriaalin rinnalla on tarjolla pilottivalmennus, josta saadun palautteen pohjalta oppimateriaalia jatkokehitetään. Pilottivalmennus alkaa 15.11.2023, ja pilotin pohjalta muokattuja valmennuksia on tarjolla noin vuoden kuluttua.  

Tutustu 

Lisätiedot 

  • Eija-Maria Gerlander, vanhempi asiantuntija, eija-maria.gerlander [at] ttl.fi, +358304743428 
  • Hanna Uusitalo, erityisasiantuntija, Hanna.Uusitalo [at] ttl.fi, +358304748666 
  • Soile Seppänen, erikoislääkäri, soile.seppanen [at] ttl.fi, +358304746107 

Jaa sisältö somessa!