Väitöskirjatutkijoita työelämän teemoihin – Työterveyslaitos ja Itä-Suomen yliopisto aloittavat yhteistyön tohtorikoulutuksessa

Seitsemän tutkimuslaitoksen ja Itä-Suomen yliopiston ainutlaatuinen yhteistyöpilotti käynnistyy tohtorikoulutuksessa. Haettavana on yhteensä 28 väitöskirjatutkijan paikkaa, joista kolme on Työterveyslaitoksen ja Itä-Suomen yliopiston yhteisiä. Haku päättyy 14.8.2023.
kuvituskuva: videopuhelussa hymyilevä työntekijä
Carita Aschan
Carita Aschan
osaamiskeskuksen johtaja

Kansalliseen tohtorikoulutukseen rakennetaan uudenlaista toimintamallia valtion tutkimuslaitosten ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyökokeilussa. Ensimmäinen haku tutkimuslaitosten ja yliopiston yhteisiin nelivuotisiin tohtorikoulutuspaikkoihin on avautunut.

Työterveyslaitos on mukana yhteistyökokeilussa kolmella jaetulla väitöskirjatutkijan paikalla, joista kahden aiheena on terveystaloustiede ja yksi suuntautuu työtoksikologiaan.

– Yhteistyöpilotti mahdollistaa väitöskirjaan johtavan tutkimustyön tekemisen ajankohtaisista työelämän teemoista. Lisäksi se avaa näkökulmia tutkimustiedolla vaikuttamiseen, sanoo osaamiskeskuksen johtaja Carita Aschan Työterveyslaitoksesta.

– Yhteiskunnallista tarvetta on esimerkiksi työkyvyn tukitoimien vaikuttavuus- ja kustannusarvioille sekä tutkitulle tiedolle työterveyshuollon vaikuttavuudesta. Vihreä siirtymä puolestaan tuo työpaikoille uusia prosesseja ja materiaaleja ja samalla uusia kemikaaliriskejä, joiden hallinta edellyttää tutkimustietoa, Aschan jatkaa.

28 paikkaa yhteisessä tohtorinkoulutuksessa

Työterveyslaitoksen lisäksi mukana valtion tutkimuslaitoksista ovat Luonnonvarakeskus (LUKE), Suomen ympäristökeskus (SYKE), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Teknologian tutkimuskeskus VTT, Ilmatieteen laitos ja Geologian tutkimuskeskus (GTK).

Yliopisto ja tutkimuslaitokset hakevat kokeilussa väitöskirjatutkijoita yhteisiin tohtorikoulutuspaikkoihinsa. Päätoiminen väitöskirjatutkimus ja -ohjaus tapahtuu yliopistossa, ja tutkimuslaitos kartuttaa tutkijan taitoja tutkimustyön parissa väitöstutkimuksen ohella. Väitöskirjatutkija solmii työsopimuksen molempien tahojen kanssa.

– Itä-Suomen yliopisto on valmistellut tohtorikoulutuksen yhteistyön pilotointia tutkimuslaitosten kanssa kevään 2023 aikana. Haluamme yhteistyöllä laajentaa tutkijoiden urapolkuja ja parantaa tutkijaurien houkuttelevuutta, akateeminen rehtori Tapio Määttä kertoo.

Haku on käynnissä elokuun puoleenväliin

Keskitetty haku väitöskirjatutkijan tehtäviin päättyy 14. elokuuta. Edellytyksenä tehtävään on tohtoriohjelmien valintakriteerien mukainen kelpoisuus jatko-opiskelijaksi. Tehtäviä voivat hakea myös tutkimuslaitoksissa nykyisin työskentelevät henkilöt ja yliopiston nykyiset jatko-opiskelijat.

Pilotin ensimmäisten väitöskirjatutkijoiden on tarkoitus aloittaa tehtävissään marraskuussa 2023, joissakin tehtävissä tammikuussa 2024.

Hakuilmoitukset osoitteessa: Avoimet työpaikat | Itä-Suomen yliopisto (uef.fi)

Lisätiedot

  • Carita Aschan, tutkimus- ja palvelu -osaamiskeskuksen johtaja, Työterveyslaitos, Carita.Aschan [at] ttl.fi (Carita[dot]Aschan[at]ttl[dot]fi), p. 030 474 2776
  • Tapio Määttä, akateeminen rehtori, Itä-Suomen yliopisto, tapio.maatta [at] uef.fi, p. 050 575 1589

Tutustu

Jaa sisältö somessa!