Keittiötyö

Keittiötyö sisältää ruoan esivalmistelua ja valmistusta, ruoan tarjoilua, astioiden pesua, ruoan lähettämistä ja vastaanottamista, keittiön siivousta ja puhdistustöitä sekä ruoan säilytystä ja varastointia. Keittiötyötä tehdään esimerkiksi ravintoloissa, työpaikoilla, oppilaitoksissa, sairaaloissa, päiväkodeissa sekä vanhusten hoitolaitoksissa ja asumispalveluyksiköissä.
Sisällysluettelo

Keittiötyöntekijät valmistavat terveellistä ja maukasta ruokaa. Lisäksi he vastaavat puhtaasta ja turvallisesta työympäristöstä, työn sujumisesta ja sovituista aikatauluista. Työ vaatii tarkkuutta, ohjeiden noudattamista, yhteistyökykyä ja luovuutta.

Keittiötyö kuormittaa etenkin tuki- ja liikuntaelimistöä, koska työssä käsitellään raskaita taakkoja, tehdään samana toistuvia työliikkeitä sekä työskennellään kädet koholla tai selkä kumarassa. Lisäksi keittiön koneet ja laitteet voivat aiheuttaa melua esimerkiksi astioiden pesussa.

Avainsanat

ergonomia
työympäristö
työvälineet
Työhyvinvointi ja työkyky