Ihottuma

Allergiaan ja yliherkkyyteen liittyvissä ihottumissa on kyse ihon tulehduksesta. Iho voi punoittaa, hilseillä tai turvota, ja siihen voi tulla paukamia, rakkuloita ja halkeamia. Ihottuma kutiaa.

Atooppinen ihottuma on tavallista, sillä sitä esiintyy noin joka viidennellä lapsella. Lapsen atooppista ihottumaa voidaan kutsua myös taiveihottumaksi tai maitoruveksi. Jos ihmisellä on ollut ihottumaa lapsena, hän saattaa muita todennäköisemmin sairastua myöhemmin allergiaan tai astmaan.

Mistä ihottuma johtuu?

  • Alttius atooppiseen ihottumaan johtuu perintötekijöistä.
  • Jotkin aineet ovat herkistäviä aineita eli allergeeneja. Tällaisia ovat muun muassa nikkeli, hajusteet ja säilöntäaineet. Ne voivat aiheuttaa viivästynyttä allergista kosketusihottumaa.
  • Ihon tehtävä on estää ulkoisten aineiden pääsy elimistöön eli toimia läpäisyesteenä. Ihoa ärsyttävät aineet kuten vesi, saippua, puhdistusaineet, liuottimet, öljyt ja elintarvikkeet häiritsevät tätä ihon normaalia toimintaa. Se saattaa johtaa ärsytysihottuman ja kosketusallergian kehittymiseen.

Ihottumatyypit

Atooppinen ihottuma

Atooppista ihottumaa kutsutaan myös taiveihottumaksi tai maitoruveksi. Sen syyt ovat osittain perinnöllisiä. Henkilöllä, jolla on atooppista ihottumaa, on erityisen kuiva ja herkkä iho, jonka läpäisyeste on normaalia huonompi. Ihottuma puhkeaa useimmiten jo lapsena.

Varhaislapsuudessaan atooppista ihottumaa sairastanut saa myöhemmin muita todennäköisemmin astman tai heinänuhan. Lisäksi hänellä on kolme kertaa suurempi riski saada käsi-ihottumaa aikuisiällä.

Käsi-ihottuma

Käsi-ihottuma johtuu usein siitä, että iho ärtyy liiasta kosteudesta esimerkiksi märkätyössä. Toinen mahdollinen syy on kosketus herkistäviin aineisiin, kuten hajusteisiin tai säilöntäaineisiin. Lisäksi käsi-ihottumalle altistavana tekijänä voi olla aiemmin sairastettu atooppinen ihottuma.

Käsi-ihottuma on naisilla yleisempää kuin miehillä. Käsi-ihottuma voi muuttua krooniseksi, jolloin se ei häviä ollenkaan. Työn aiheuttama käsi-ihottuma voi johtaa sairauspoissaoloon, työpaikan vaihtoon tai tarpeeseen kouluttautua kokonaan uuteen ammattiin. Ongelma on yleisempi tietyissä ammateissa, kuten kampaajilla, siivoojilla, keittiö- ja ravintolatyöntekijöillä sekä terveydenhuollon työntekijöillä.

Kosketusihottuma

Kosketusihottuma tarkoittaa sitä, että tietyt aineet aiheuttavat ihottumaa joutuessaan kosketuksiin ihon kanssa. Seuraavassa esitellään joitakin kosketusihottuman yleisiä syitä.

Nikkeli

Nikkelille voi tulla allergiseksi, jos iho on pitkään kosketuksissa nikkeliä sisältävien metallituotteiden kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi korut, kellot, silmälasit, napit ja soljet. Allergia voi puhjeta myös korvalehtien tai muun ruumiinosan lävistyksestä. Joillekin nikkeliallergia kehittyy siksi, että he käsittelevät usein nikkeliä sisältäviä työkaluja, saksia, avaimia, kolikoita tai muita tavaroita.

Hajusteet

Hajusteiden aiheuttama kosketusallergia on alati kasvava ongelma sekä naisilla että miehillä. Hajusteita käytetään muun muassa meikeissä, ihovoiteissa, saippuoissa, shampoissa, muissa pesuaineissa ja siivousaineissa. Hajusteallergia ilmenee kosketusihottumana. Hajusteisiin liittyvät hengitystieoireet eivät ole allergiaa vaan todennäköisimmin ärsytystä.

Säilöntäaineet

Säilöntäaineet kuuluvat voimakkaimmin herkistäviin aineisiin. Niitä on muun muassa kosmetiikassa, nestesaippuassa ja maaleissa.

Ihottuman ehkäisy ja lievitys

Ihottuman ehkäisy

Jos on allerginen jollekin aineelle, kannattaa välttää suoraa ihokosketusta kyseistä ainetta sisältävien tuotteiden ja tavaroiden kanssa. Henkilön, jolla on herkkä iho tai ihottumaa, kannattaa myös pitää mielessä, että tietyt työt ja ammatit voivat pahentaa ihottumaa.

On tärkeää ehkäistä ihottumaa ennalta ja hoitaa ihoa. Ihottumaa voi ehkäistä välttämällä ihoa ärsyttäviä aineita niin työpaikalla, koulussa kuin kotonakin. Kannattaa valita hajusteettomia tuotteita ja käyttää suojakäsineitä. Usein on paras käyttää kertakäyttöisiä suojakäsineitä ja hävittää ne käytön jälkeen.

Käsineet puetaan puhtaisiin ja kuiviin käsiin. Suojakäsineiden pitää olla puhtaat, ja niitä riisuessa täytyy varoa, että käsien iho ei tahriudu käsineen likaiseen ulkopintaan.

Iho voi kuitenkin ärsyyntyä myös pitkäkestoisesta käsineiden käytöstä, joten tiiviitä suojakäsineitä ei pidä käyttää turhaan. Puuvillainen aluskäsine sitoo hikoilun aiheuttamaa kosteutta.

Kädet tulee rasvata säännöllisesti kosteuttavalla käsi- tai perusvoiteella. Toistuva käsien pesu ja muut ihoa ärsyttävät tekijät poistavat ihosta rasvaa ja vettä sitovia aineita. Kosteusvoide korjaa näitä vaurioita. Voiteen on hyvä olla hajusteeton.

Oireiden lievitys

Jos ihottuma punoittaa ja kutiaa, sitä pitää yleensä hoitaa apteekista ostettavalla kortisonivoiteella. Jos siitä ei ole apua, ota yhteys lääkäriin hyvän hoitosuunnitelman tekemiseksi.

Lainsäädäntö

Esimerkiksi EU:ssa on säädetty lakeja, joilla pyritään vähentämään allergioita. EU:n nikkelidirektiivissä määrätään muun muassa, että koruista, kelloista ja napeista ei saa irrota nikkeliä. Lisäksi kosmetiikkadirektiivissä määrätään, että meikkien, saippuoiden ja shampoiden valmistajien on ilmoitettava tuotteen sisältö pakkauksessa.