Onnea, uusi lähihoitajaopiskelija!

Lähihoitajan opinnot aloittaa sinun lisäksesi tänä syksynä noin 4000 opiskelijaa. Se on hieno uutinen. Te saatte eväät ja valmistutte haastavaan mutta monin tavoin palkitsevaan työhön. Onnittelut hyvästä valinnasta!
-
Tiina Koivisto
Tiina Koivisto
vanhempi asiantuntija
Jaana Laitinen
Jaana Laitinen
tutkimusprofessori

Opintosi koostuvat monesta palasesta, sillä lähihoitajan työ on valtavan monipuolista. Opintojesi päätyttyä hallitset eettisesti hyvän hoidon periaatteet, jotka ovat aika hieno ja ylpeyttä herättävä lista:

  • oikeus hyvään hoitoon
  • ihmisarvon kunnioitus
  • itsemääräämisoikeus
  • oikeudenmukaisuus
  • yhteistyö ja keskinäinen arvonanto
  • hyvä ammattitaito
  • hyvinvointia edistävä ilmapiiri

Lähihoitajana sinä olet avainasemassa hyvän hoidon toteuttamisessa. Sinä ohjaat, autat ja avustat – olet asiakkaan lähellä.

Muista myös palautua

Lähihoitajan työ on palkitsevaa, mutta se on myös välillä raskasta. Siinä joutuu kohtamaan isoja tunteita ja suuria elämänmuutoksia.

Niiden kanssa jaksaa, kun muistaa alusta asti ottaa palautumisen tärkeäksi osaksi työtä. Palautumisesta huolehtimalla jaksat työssä ja vapaalla – jaksat tehdä hyvällä mielellä asioita ja tavata ystäviä.

Palautumista edistävät työpäivän (ja jo opiskelun) aikana lyhyetkin tauot. Muistathan syödä säännöllisesti ja nukkua riittävästi. Ulkoilu, liikunta ja musiikin kuuntelu auttavat rentoutumaan ja irrottautumaan työasioista.

Kannattaa luoda heti alkuun tapoja, joilla irrottaudut työstä myös ajatuksissa. Kun vaihdat vaatteet ja panet työavaimet kassiin, ne ovat merkkejä itsellesi, että nyt alkoi vapaa-aika.

Innostava ja palkitseva vanhustyö

Sinulla on opinnoissasi monta eri suuntaa, mutta me suosittelisimme sinulle vanhustyötä. Siitä ei valitettavasti julkisuudessa tunnu juuri olevan hyvää kerrottavaa, mutta me olemme kuulleet vanhustyöstä paljon hyvää ja monta kiinnostavaa tarinaa.

Haastattelimme Hyvä veto -hankkeessamme lukuisia vanhustyöntekijöitä. Haastatteluaineistomme tihkuu kuvauksia siitä, miten juuri vanhukset ovat syy työhön hakeutumiseen ja työssä pysymiseen.

Vanhuksilta opitaan paljon, kuullaan elämäntarinoita ja saadaan kiitosta ja arvostusta. Hyvinvoiva vanhus tuottaa iloa ja jaksamista omaan työhön. Tässä työssä inhimillisyyttä kunnioitetaan ja tunteet saavat näkyä.

Ota vanhustyö kokeiluun. Käy ainakin katsomassa. Ja te, jotka saatte näitä uusia käsiä ja silmiä, muistakaa vastuunne. Ensimmäiset työkokemukset jäävät mieleen ja ohjaavat urapolun tienhaaroissa.

Iloa ja menestystä opintoihisi!

Lisätietoja:

Hyvä veto -hanke (Henkilöstön saatavuuden ja alan vetovoimaisuuden turvaaminen iäkkäiden palvelussa)

Pötki pitkälle – Keinoja työn kuormitustekijöiden hallintaan sosiaali- ja terveysalan yrittäjille ja työntekijöille

Mars matkalle! – Terveyttä työpaikoille -suositukset

Jaa sisältö somessa!