Kesä ja työ – tutustu ajankohtaisiin vinkkeihin

Työpaikat rauhoittuvat monilta osin kesän ajaksi. Kesäkuukausina kuitenkin myös tapahtuu: helteet haastavat työhyvinvointia, nuoret aloittavat kesätyönsä ja toiset taas siirtyvät kesälomalle. Kokosimme yhteen Työterveyslaitoksen kesäisiä työelämäsisältöjä, jotka ovat jälleen ajankohtaisia.
kuvituskuva

Muista nämä asiat, kun perehdytät nuorta kesätyöntekijää

Hyvä perehdytys luo perustan sujuvalle, terveelliselle ja turvalliselle työlle. Perehdytyksen merkitys korostuu työuransa alussa olevilla nuorilla työntekijöillä, joilla on vähän kokemusta työelämästä. Perehdyttäjän TOP 10 -muistilistan avulla onnistut perehdyttämisessä!

Perehdyttäjän TOP 10 -muistilista | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Tiedätkö, mitkä ovat elimistön kuumakuormittumisesta varoittavia ensioireita?

Kesällä kovalle kuumuudelle altistuvat muun muassa asfaltti- ja kattotyöntekijät, mutta myös sisätöissä kannattaa huolehtia viilentymisestä. Kuumakuormaa aiheuttavat esimerkiksi työskentely auringon paisteessa ja vähäinen nesteen juominen. Kuumassa sydämen kuormitus kasvaa ja elimistö uhkaa kuivua. Muistuta mieleen keinot kuuman haittojen hallintaan.

Lämpöolosuhteet työpaikalla | Työterveyslaitos (ttl.fi) 

Tietokortti: Kuumakuormittuminen sisätöissä – miten pysyt toimintakykyisenä kuumassa?

Suositus: Taukotilan tulee olla reilusti viileämpi kuin kuuma työtila – ulkona helteessä keho ei palaudu | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Miten päästä kesälomatunnelmaan?

Maailmaa ei tarvitse saada valmiiksi ennen kesälomaa. Lomalle siirtymistä voi helpottaa priorisoimalla ja valmistelemalla itselle pehmeä paluu työhön. Katso myös työhyvinvoinnin asiantuntijoidemme siirtymisriitit kesälomaan!

Näin putsaat työpöytäsi ja lähdet hyvillä mielin lomalle | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Näin työhyvinvoinnin asiantuntijat vaihtavat vapaalle – siirtymäriitti vie lomamoodiin | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Ota talteen vinkit palauttavaan kesälomaan

Palauttava kesäloma tukee työkykyä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Loma tasaa stressiä ja antaa energiaa. Miten yrittäjät onnistuvat palautumaan lomalla? Kuinka taltuttaa lomastressi?

Kymmenen vinkkiä palauttavaan lomaan – nauti kesästä myös loman jälkeen | Työterveyslaitos (ttl.fi)

"Pidän useita parin päivän minilomia" – yrittäjien vinkit lomailuun | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Valmistele sujuva työhönpaluu jo ennen lomaa

Työhönpaluu edustaa monelle uutta alkua. Aivotyöhön erikoistunut tutkijamme antaa kuusi neuvoa, joiden avulla laskeudut pehmeästi takaisin töihin.

Selätä turha aivokuorma töissä – loman jälkeen on hyvä aloittaa | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Jaa sisältö somessa!