Kohti yhdenvertaisempaa työelämää – ajankohtainen tietopaketti jokaiselle työpaikalle!

Suomalaisen väestön monimuotoisuus heijastuu työelämään. Työnantajalla on velvollisuus ehkäistä syrjintää työyhteisössä ja edistää tasa-arvoa. Samalla lisätään työntekijöiden hyvinvointia ja sitoutumista organisaatioon. Kokosimme yhteen Työterveyslaitoksen sisältöjä, joiden avulla työpaikat voivat kehittää yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä.
Hymyilevä mies huomioliivit päällä varastotyössä, taustalla työkavereita.

Miten edistää monimuotoisuutta rekrytoinnissa?

Moninaisuuden edistäminen alkaa yhdenvertaisista rekrytointikäytännöistä. Ota käyttöön kymmenen suositusta työnhaussa tapahtuvan syrjinnän ehkäisemiseksi.

Tutustu: Miten edistää monimuotoisuutta rekrytoinnissa? | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Opas: Monimuotoisuus ja inklusiivisuus asiantuntijaorganisaatiossa

Miten tukea osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta sekä ehkäistä ulkopuolisuuden kokemusta? Miten varmistaa yhdenvertaisuus urakehityksessä? Työntekijöiden keskinäinen erilaisuus edellyttää työnantajilta kykyä johtaa monimuotoisuutta. Opas on asiantuntijaorganisaatioiden tukena monimuotoisuustyössä.

Perehdy monimuotoisuus- ja inkluusiotyöhön: Monimuotoisuus ja inklusiivisuus asiantuntijaorganisaatiossa | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Mitä kielitietoisuus tarkoittaa monikielisellä työpaikalla?

Mitä kieltä puhutaan kokouksissa? Entä kahvitauoilla? Parhaiten kielilinjaukset saadaan juurrutettua, kun ne on laadittu henkilöstöä kuulemalla ja osallistamalla, muistuttaa johtava asiantuntija Barbara Bergholm Työterveyslaitoksesta. Työpaikoilla tarvitaan nyt kielitietoisia toimintatapoja, jotka tukevat työn sujuvuutta ja yhteisöllisyyttä.

Lue Barbaran blogiteksti: Mitä kielitietoisuus tarkoittaa monikielisellä työpaikalla? | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Kuusi keinoa rakentaa yhteisöllisyyttä monimuotoisella työpaikalla

Kokemus työyhteisöön kuulumisesta parantaa työhyvinvointia. Ulkopuolisuuden tunne taas kuormittaa ja vähentää työpaikkaan sitoutumista. Työnantajalla on velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa työpaikalla.

Lue lisää: Kuusi keinoa rakentaa yhteisöllisyyttä monimuotoisella työpaikalla | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Opas: Pelotta töissä – psykologinen turvallisuus työyhteisössä

Mistä psykologisen turvan tunne syntyy? Mitä jokainen voi tehdä sen edistämiseksi? Johdolla ja esihenkilöillä on erityinen rooli psykologisen turvallisuuden kehittämisessä, mutta pelottoman ilmapiirin luomiseen voi jokainen vaikuttaa.

Tutustu Pelotta töissä -oppaaseen: Pelotta töissä – psykologinen turvallisuus työyhteisössä | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Jaa sisältö somessa!