Heijastimet ja hyvin näkyvä vaatetus

Heijastin on halpa henkivakuutus. Heijastin auttaa autoilijaa havaitsemaan jalankulkijan pimeässä ja hämärässä. Heijastinmateriaali heijastaa siihen osuvan valon takaisin valolähteen suuntaan.
Sisällysluettelo

Hyvin näkyvässä vaatteessa, esimerkiksi heijastinliivissä, on heijastinmateriaalin lisäksi päiväloisteväriä, joka näkyy päivänvalossa ja hämärässä. Lain mukaan jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan käytettävä asianmukaista heijastinta.

Jalankulkijaheijastimet

Heijastimia ovat riippuheijastimet tai käsivarren ympäri kiinnitettävät käsivarsiheijastimet.

Hyvin näkyvä vaatetus

Vaate näkyy hyvin kaikissa valaistusolosuhteissa – päivänvalossa, hämärässä ja pimeässä. Päiväloisteväri on tavallisesti fluoresoiva keltainen, oranssi tai punainen, mutta varsinkin vapaa-aikaan tarkoitetuissa vaatteissa myös muut fluoresoivat värit ovat mahdollisia.

Jalankulkijaheijastimet ja hyvin näkyvä vaatetus ovat henkilönsuojaimia

Valmistajan tai maahantuojan tulee testauttaa ja EY-tyyppitarkastuttaa Suomen tai Euroopan markkinoilla myytävät tuotteet. Heijastimien näkyvyys varmennetaan mittaamalla muun muassa heijastimen kokonaisvalovoima ja pinta-ala standardin EN 13356 mukaan. Näkyville vaatteille sovelletaan standardia EN ISO 20471 (edellinen versio EN 471) tai EN 1150.

Käyttöohje

Heijastimien ja näkyvien vaatteiden mukana tulee olla käyttöohje suomeksi ja ruotsiksi. Käyttöohjeessa tulee ilmoittaa tuotteen valmistajan tai maahantuojan nimi ja tuotteen käyttötarkoitus. Tuotteesta tai käyttöohjeesta pitää löytyä myös CE-merkki ja sovelletun standardin numero sekä tyyppitarkastuksen suorittaneen laitoksen tiedot.

Erittäin näkyvä vaatetus

Standardin EN ISO 20471:2013 mukainen erittäin näkyvä vaatetus on tarkoitettu tilanteisiin, joissa näkymisen tarve on erittäin suuri, esim. moniin työtehtäviin. Vaatteen etiketissä olevan merkinnän tulee sisältää seuraavat tiedot:

  • nimi, tavaramerkki tai muu tapa tunnistaa valmistaja tai valtuutettu edustaja
  • tuotteen tunniste, esim. Kauppanimi tai tuotenumero
  • kokomerkintä
  • standardin numero: EN ISO 20471:2013
  • alla oleva piktogrammi ja näkyvyyttä osoittava luokka (1–3, paras luokka 3)
-

Erittäin näkyviä varoitusvaatteita koskeva standardi on uudistettu vuonna 2013. Myynnissä ja käytössä voi olla sekä korvatun EN 471 että uuden standardin EN ISO 20471 mukaisia tuotteita. Vaatteiden suojausluokat ja niitä koskevat pinta-alavaatimukset ovat pysyneet ennallaan, mutta merkintä on muuttunut. Standardin EN 471 mukaisen vaatteen merkinnässä kuvatunnuksen vieressä on kaksi lukua, joista ylempi kertoo näkyvyyden mukaisen luokan. Standardin EN ISO 20471 mukaisen vaatteen merkinnässä on vain yksi luku, joka kertoo näkyvyysluokan. Luokitus perustuu fluoresoivan ja heijastavan materiaalien määrään. Luokan 3 mukainen vaatetus näkyy parhaiten. Heijastinliivit täyttävät yleensä luokan 2.

Näkyvä vaatetus

Standardin EN 1150:2001 mukainen vaatetus soveltuu tilanteisiin, joissa näkymisen tarve on keskinkertainen, esim. vapaa-ajan käyttöön. Fluoresoiva väri voi olla keltaisen, oranssin tai punaisen lisäksi esim. Pinkki tai limenvihreä. Heijastinmateriaali voi olla nauhana tai painatuksina. Tarvittavat näkyvien materiaalien määrät riippuvat käyttäjän pituudesta, joten löytyy myös lasten kokoja.