Vakavien kemiallisten uhkien osaamiskeskus (C-osaamiskeskus)

Vakavien kemiallisten uhkien osaamiskeskus (C-osaamiskeskus) on sosiaali- ja terveysministeriön asettama kemiallisten uhkien eri asiantuntijatahojen muodostama yhteistyöverkosto, jonka koordinaattorina toimii Työterveyslaitos.
Sisällysluettelo

C-osaamiskeskuksen tavoitteet ja toiminta

C-osaamiskeskuksen ensisijaiset tavoitteet ovat:

  • tukea erityisosaamisellaan erityisesti terveydenhuoltoa sekä muita viranomaistahoja (poliisi- ja pelastustointa, tullia, rajavartiolaitosta) vaativiin kemiallisiin uhkatilanteisiin varautumisessa ja niiden hoitamisessa
  • tutkimus- ja kehitysyhteistyö kemikaaliuhkiin liittyvän kansallisen valmiuden kohentamiseksi.

C-osaamiskeskuksen toiminta perustuu Valtioneuvoston periaatepäätökseen “Yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamisen strategiasta (YETT 2006)” jossa se on mainittu Väestön toimeentuloturvaa ja toimintakykyä koskevassa kohdassa Terveysuhkien havainnointi-, seuranta-, ja hallintajärjestelmien ylläpitämiseen liittyvänä toimintana. Yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen strategia on löydettävissä Puolustusministeriön sivuilla.

C-osaamiskeskuksen tavoitteet ja toimintaperiaatteet on kuvattu oheisessa C-osaamiskeskuksen perustamiseen liittyvässä taustadokumentissa:

Yhteystiedot

Osaamiskeskus päivystää vuorokauden ympäri
Osaamiskeskuksen päivystäjään saa yhteyden soittamalla suoraan viranomaiskäyttöön tarkoitettuun puhelinnumeroon. Puhelinnumeron saa tarvittaessa lähettämällä pyynnön osoitteeseen c-osk(at)ttl.fi

Osaamiskeskus ei ole ensisijainen kontaktipaikka kemikaalimyrkytysten hoitoa koskevissa tilanteissa. Niissä tulee ottaa edelleen suoraan yhteyttä Myrkytystietokeskukseen (puh. 09-471 977).

Tilanteessa, jossa ympäristön saastumisen vaarallisella kemikaalilla epäillään aiheuttavan terveydellistä uhkaa, tulee ensisijaisesti ottaa yhteyttä kunnan terveysviranomaisiin, jotka voivat tarvittaessa konsultoida C-osaamiskeskusta asiasta.

C-osaamiskeskukselle voi lähettää kysymyksiä osoitteeseen c-osk(at)ttl.fi.

Asiantuntijamme

Juha Tuovila

erityisasiantuntija
Sähköpostiosoite
juha.tuovila [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2854
Tiina Santonen

Tiina Santonen

tutkimusprofessori
Sähköpostiosoite
tiina.santonen [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2666